Hvordan vinder man i et faldende marked?

Der er lavet mange analyser på, hvad overlevelsesraten er for selskaber i en turnaround. Jeg har læst en del undersøgelser om dette emne, og det tyder på, at der i bedste fald ca. 1/3 eller mindre der overlever. Den bedste måde at overleve en turnaround, må være helt at undgå at komme i den situation.

Hvordan gør man så det?

McKinsey & Company har lavet en omfattende analyse af de selskaber, der økonomisk set har klaret sig bedst igennem det seneste faldende marked. De har kigget nærmere på, hvad det er de selskaber gør anderledes end de selskaber, der har det svært i pressede markeder.

Konklusionen er, at de selskaber, der klarer sig bedst, er dem der har en cyklus, hvor man invester i nedgangstider og optimer i opgangstider. De fleste gør det stik modsatte – nemlig at investere i opgangstider og optimere i nedgangstider.

Det fik mig til at tænke på et citat i dag på min løbetur: ”If you want peace, prepare for war.” Citat fra bogen: Epitoma Rei Militaris, skrevet af den romerske general Vegetius.

Det betyder, at den bedste måde at undgå en turnaround situation er ved at være operationelt effektiv og opsamle kapital i opgangstider til senere opkøb af aktiver og kernekompetence fra konkurrenter i nedgangstider.


 

Photo credit: PegLegPete / Getty Images

turnaround kriseledelse appelquistco