Når resultaterne svigter – Tip #4

Appelquist & Co_turnaround resultatkrise business model_small_#6_apr 2020

Her er fjerde tip til hvordan man gennemfører en reduktion af omkostningerne uden at skade konkurrenceevnen. I dette sidste tip skriver vi om en revurdering af virksomhedens måde at operere på i det nuværende marked.

TIP #4: Revurder forretningsmodellen

Virksomheder med en traditionel forretningsmodel forsøger at konkurrere på at udvikle et overlegent produkt og ydelse til laveste mulige pris – dette kan være en nedadgående forretningsmode. Modsat - verdens mest succesrige virksomheder vinder, fordi de konkurrer på at udvikle overlegne forretningsmodeller.

Der er groft set to kategorier af forretningsmodeller 1) Værdibaserede og 2) Omkostningsbaserede. Den værdibaseret har fokus på at levere værdi igennem en mærkevare eller skræddersyet produkter. Den anden er omkostningsbaseret, og har fokus på at minimere omkostninger overalt, hvor det er muligt.

Digitalisering har medført, at nye digitale forretningsmodeller kan operere med principperne fra begge kategorier.

Vurder om jeres eksisterende forretningsmodel er den optimale eller om kunderne har ændret forbrugsvaner og valgkriterier, og er begyndt at forlade jeres virksomhed.

Det er naturligt at minimere omkostninger i enhver forretningsmodel, men hvilken forretningsmodel vil kunne tiltrække nye kunder?

#risikoledelse #kriseledelse #resultatkrise #turnaround