Genopfind din virksomhed, før andre gør det

Appelquist & Co_Genopfind din virksomhed_feb_2022

Før eller siden vil din virksomheder på et eller andet tidspunkt opleve, at væksten flader ud og de finansielle resultater aftager og stagnerer. Det sker for alle virksomheder, selv de mest succesfulde virksomheder.

Vi husker alle de store og succesfulde globale selskaber, der pludselig forsvandt fra markederne. Det er selskaber som Kodak, Blockbuster, Motorola, Nokia, Loewe og mange andre internationale og globale spillere. Vi har også set danske markedsledende virksomheder forsvinde pludseligt. Flyselskabet Sterling der gik ned. Selskabet var Danmarks næststørste flyselskab, og var samtidig verdens største privatejede flycharterselskab, men man tabte markedet til lavpris-flyselskaberne. De Gule Sider var en dansk forlagsvirksomhed, der udgav telefonbøger og drev oplysningstjenester på internettet. Selskabet blev i 2005 solgt for 4,85 mia. kr. til European Directories. Den 25. november 2011, erklærede European Directories De Gule Sider for konkurs.

Markedsledende virksomheder, der tilsyneladende mister deres konkurrenceevne på relativt kort tid. Spørgsmålet er hvorfor? Der er formentlig ikke et enkelt svar på dette spørgsmål. I mine øjne havde mange af disse selskaber et ensidigt fokus på at udvikle verdens bedste produkter, i stedet for at udvikle en ny forretningsmodel. De blev udkonkurreret af selskaber, der udtænkte forretningsmodellen og gik på tværs af de gængse branchenormer og måder at gøre tingene på. Konkurrenterne bragte nytænkning ind fra andre brancher.

Mange virksomheder udvikler måske nok exceptionelle, sofistikerede produkter, men svagheden er, at konkurrenterne relativt hurtigt kan efterligne og sætte nye produkter i produktion fra regioner og lande med lavere omkostninger. Den konkurrencemæssige produktfordel er i dag holdbar i relativt kort tid, og er ikke tilstrækkelig unik til at skabe en langvarig markant vækst uden juridisk beskyttelse.

Læs næste afsnit i artiklen:

De traditionelle vækststrategier er utilstrækkelige